Wonen in het huis van Prins van Oranje
HULST - Een bijzonder vastgoedobject in Hulst: Museum De Vier Ambachten staat te koop. ,,Een imposant gebouw met een rijke historie”, aldus makelaar Koen Hamelink van Reham Makelaars over het Rijksmonument uit 1560. Letterlijk en figuurlijk, want het pand was onder anderen in bezit van de Prins van Oranje.
De afgelopen decennia huisde museum De Vier Ambachten in het gebouw, maar de geschiedenis gaat veel verder terug. Om erachter te komen welke functies het pand in de loop der eeuwen zoal heeft bekleed, dook Koen de archieven in. Zo ontdekte hij dat de eerste bewoner de toenmalige ‘schout’ van Hulst was. ,,Een soort commissaris van de politie, net als je die op de Nachtwacht ziet”, legt hij uit.
Bijzondere oud-bewoners: ‘Van monniken tot de Prins van Oranje’
Na verschillende eigenaren, waaronder de Lombarden – de eerste bankiers en geldwisselaars – en een adellijke familie, werd het gebouw eind 16e eeuw door Abdij Ten Duinen in Koksijde gebruikt als zogenaamd Refugium. Een toevluchtsoord voor monniken en hun belangrijkste eigendommen. ,,Binnen de vestingen van Hulst zat je veilig, was het idee”, vertelt Koen. ,,En de uitkijktoren met het trappenhuis kwam ze ongetwijfeld goed van pas, omdat je van hieruit tot voorbij de Vest kunt kijken.”
Maar de meest bijzondere eigenaar van dit Rijksmonument, waar Koen zijn oog op viel, was toch wel Frederik Hendrik, Prins van Oranje. Hij nam in 1645 na de inname van Hulst alle bezittingen van de abdij in beslag. Het pand werd om die reden ook wel het Prinsenhuis genoemd en diende lange tijd als patronaat, een instituut voor rooms-katholieke jongens. Voordat het in de jaren ’80 werd verkocht aan de gemeente Hulst, was het twee generaties lang in handen van een huisartsenfamilie.
Authentieke elementen met als pronkstuk de kapconstructie
,,Dit gebouw ademt historie”, aldus de makelaar. En die bijzondere geschiedenis is ook in de bouwstijl goed terug te zien. Start je de 3D-rondleiding op de website van Reham Makelaars, dan moet je even goed door de poppen in klederdracht, schilderijen van Hulster kunstenaars en bijzondere objecten als streeksieraden heen kijken. Want achter al die museumstukken verrijzen de authentieke elementen.
Hoge plafonds, grote raampartijen en tal van ornamenten. Materialen als natuursteen en de originele trappentoren niet te vergeten. Maar het pronkstuk? ,,Dat is toch wel de indrukwekkende kapconstructie”, vindt Hamelink. ,,De balken zijn nog hartstikke gaaf en op ieder stuk staat een nummer. Zo maakten ze vroeger duidelijk welke balken samen een driehoek moesten vormen. Moet je je eens voorstellen hoe ze dat toen naar boven hesen, zonder alle techniek en gereedschap van nu. Dat is toch ongelofelijk knap?”
Centrum-doeleinden: ‘Je kunt er alle kanten mee op’
,,Dit gebouw is voor mij als makelaar echt de krent in de pap”, vertelt Hamelink. ,,Het is een prachtig pand met een rijke geschiedenis dat ontzettend veel kijkers trekt met leuke plannen.” Het pand heeft de bestemming ‘centrum-doeleinden’ en de koper kan er alle kanten mee op. ,,Denk aan wonen, horeca en detailhandel. Maar je mag de verdiepingen ook opsplitsen in meerdere appartementen, of er een boetiekhotel van maken.”